به گزارش خبرنگار مهر، آنچه این روزها موجب نگرانی مردم بروجرد شده است استفاده از کپسولهای گاز مایع در خودروها است؛ موضوعی که با گذشت چندین سال هنوز چاره ای برای آن اندیشیده نشده است.
برخی از کارشناسان با تاکید بر اینکه استفاده از سیلندرهای گاز مایع در گازسوز کردن خودروها کار بسیار خطرناکی است، معتقدند که استفاده از سوخت گاز مایع و سیلندرهای این گاز در خودروها کاری غیرمجاز است چرا که در صورت کوچکترین تصادف به خاطر مهار نبودن کامل سیلندر احتمال پاره شدن شیلنگ و بروز حادثه های دلخراش وجود دارد.
پای سیلندرهای گاز پخت و پز به ماشین ها باز شد!
این در حالیست که تاکنون بارها کارشناسان در مورد پیامدها و خطرات ناشی از استفاده از سیلندرهای گاز مایع قابل حمل 11 کیلویی برای سوخت خودرو هشدار داده اند سیلندرهایی که تا پیش از این تنها برای پخت و پز و بعضی مصارف صنعتی است، استفاده می شدند.
کارشناسان آتش نشانی معتقدند که استفاده از کپسولهای گاز مایع نه تنها میزان مصرف سوخت مایع را کاهش نمیدهد بلکه موارد ناایمنی و خطر را تشدید میکند که ناشی از نبود ملاحظات و پیشبینیهای ایمنی و آتش نشانی است. لذا شاهد افزایش حوادث و آتشسوزی در اینگونه وسایل هستیم.
انجام نشدن بازدید و تستهای ایمنی و سلامت دورهای از خودروها، کنترل و نظارت نداشتن شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی بر چگونگی نصب و راهاندازی کیت گاز مایع بر روی خودروها، نصب و راهاندازی کیت گاز مایع بر روی خودروها به دست اشخاص بدون صلاحیت و دانش فنی تنها برخی از مواردی است که تاکنون بارها نسبت به این موارد اطلاع رسانی شده است.
از سوی دیگر منطبق نبودن وضعیت استقرار سیلندرهای گاز 11 کیلویی که باید به صورت ایستاده و عمودی قرار گیرند، با سیلندرهای گاز مایع خودرو که باید وضعیتی افقی و خوابیده در صندوق عقب داشته باشد و همچنین نبود شیلنگ و اتصال مناسب و ایمن و استفاده از شیلنگ و اتصالات ناایمن و ناسازگار با کیت گاز مایع از دیگر مخاطرات استفاده از این نوع سوخت در خودروها است.
انتقادات پرشمار مردم از سوخت گیری خودروها در مناطق مسکونی
بروز نشتی گاز از اتصالات و ایجاد خطر در این سیستم به دلیل هر بار باز کردن و بستن سیلندر 11 کیلویی موضوع دیگری است که تاکنون در حوادثی رخ داده در این زمینه مشاهده شده است.
این در حالیست که در سیستم کیت گاز مایع در صورت نشتی و تخلیه فشار از سامانه ایمنی آن، گاز از طریق شیلنگ تهویه به خارج از محیط صندوق عقب خودرو هدایت میشود اما هنگام استفاده از گاز مایع 11 کیلویی این گازها در فضای صندوق انباشته میشود و موجب وقوع انفجار خواهد شد.
از سوی دیگر کارشناسان معتقدند که سیلندر گاز مایع 11 کیلویی برای مصارف خاص طراحی شده است و در صورت بروز نشتی از شیر یا بدنه آنها در هنگام استفاده در خودرو امکان انتقال آن به مکان باز فراهم نیست و همین امر خطرآفرین خواهد بود.
معضل دیگری که مردم بروجرد را به ستوه آورده بحث سوخت گیری این خودروها در اماکن مسکونی است که موجب انتقادات پرشمار مردم از این وضعیت شده است.
این در حالیست که در روش سوختگیری در جایگاههای سوخت گاز مایع همه مراحل تحت نظارت و کنترل است و در صورت مشاهده ناایمنی در سامانه گاز مایع خودروها از عرضه سوخت به آن جلوگیری میشود که این نظارت و کنترل در روش کاربرد سیلندر گاز مایع صورت نمیگیرد.
حوادث متعدد درس عبرت نمی شود
به هر روی مجموعه عوامل یاد شده موجب شده است که رعایت نکردن موارد ایمنی در جابجایی، نصب، وضعیت استقرار سیلندر و نحوه بهرهبرداری، ضریب ناایمنی را هنگام استفاده از سیلندر 11 کیلویی به مراتب افزایش دهد و همین موضوع بارها خطرآفرین شده است.
بروز سریع و آسان نشتی گاز مایع 11 کیلویی هنگام تصادفات هرچند که در مقیاس کوچک باشند، موضوعی است که تاکنون بسیاری از رانندگان از کنار آن عبور کرده اند در حالیکه سواری بر روی این بمبهای متحرک جز بی توجهی به جان خود و دیگران نتیجه ای به دنبال ندارد.
به هر روی مردم بروجرد تاکنون بارها انتقادات خود را در زمینه سوخت گیری این خودروها و حضور افراد به طور غیرمجاز در حاشیه های شهر بروجرد که اقدام به عرضه کپسولهای گاز مایع به رانندگان می کنند ابراز داشته اند به طوریکه بنابر شواهد عینی این گونه سوخت گیری نسبت این روزها نسبت به دیگر سوختها متقاضیان بیشتری دارد.
این در حالیست که استمرار این روند می تواند مشکلات جانی و مالی زیادی برای افراد محدوده فعالیت خود به وجود آورد به طوریکه تاکنون چندین مورد از آتش سوزی خودروهای گازسوز غیراستاندارد در شهرهای مختلف استان رخ داده و گاه خسارات این آتش سوزیها از خسارات مالی به خسارات شدید جانی رسیده است.
انتقال عرضه کنندگان سیلندرهای گاز مایع به خارج از شهر
به هر روی به نظر می رسد سوخت گیری با استفاده از کپسولهای غیرمجاز و تجمع بیش از حد آنها در برخی نقاط حاشیه شهر بروجرد خود معضلی است که می بایست توسط متولیان امر ساماندهی شود تا بیشتر از این حقوق شهروندی افراد نزدیک به محل سوخت گیری ضایع نشود.
معاون فرمانداری ویژه شهرستان بروجرد در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: ازدیاد عرضه کپسولهای غیرمجاز گاز مشکلات عدیده ای را در این شهرستان به دنبال داشته که در این راستا شهرداری بروجرد وارد عمل شد و تا حدودی توانست این معضل را ساماندهی کند.
بیژن داوودی افزود: به این منظور ستاد رفع سد معبر و واحدهای گشت شهرداری بروجرد تمام مناطق را شناسایی و به دنبال آن تعداد زیادی از عرضه کنندگان کپسولهای گاز مجوز گرفتند که به حاشیه شهر برده شوند تا مزاحمتی برای شهروندان نداشته باشند.
معاون فرماندار: نباید انتظار داشت یکباره سیلندرهای گاز غیرمجاز برچیده شود!
وی تصریح کرد: هدف بر این است که حداقل این افراد ساماندهی شوند و محل کار آنها از نزدیک مناطق مسکونی به مناطق حاشیه ای و بی خطر انتقال داده شود تا مشکلی برای امنیت شهروندان ایجاد نشود.
معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری ویژه بروجرد بیان داشت: برای کنترل بهتر و نظارت بیشتر بر این افراد شهرداری باید با همکاری شرکت پخش فرآورده های نفتی اقدامات لازم را برای اجرای امنیت شهروندان انجام دهند.
وی در مورد گسترش استفاده از این کپسولها نیز معتقد است که ساماندهی این وضعیت به زمان نیاز دارد و یادآور شد: ما نباید انتظار داشته باشیم که مشکلات به یکباره حل شود و کپسولهای غیرمجاز گاز یک دفعه برچیده شوند.
به هر روی امید می رود خود مردم و رانندگان با حساسیت بیشتر نسبت به مخاطرات ناشی از این روش غیرمجاز و غیرایمن گازسوز کردن خودرو جلوی حوادث احتمالی در این زمینه را بگیرند.
نظر شما